Ганчев е бизнесмен от Русе и съпредседател на Националното сдружение на

...
Ганчев е бизнесмен от Русе и съпредседател на Националното сдружение на
Коментари Харесай

Младен Ганчев: Идеята да се поставят колчета в отсечката Русе - Бяла е пълен абсурд!

Ганчев е предприемач от Русе и съпредседател на Националното съдружие на извънгабаритните превозвачи

Идеята да се слагат ограничаващи колчета на пътя Русе-Бяла по образеца на Кресненското дефиле, които да лимитират изпреварването и да предотвратяват тежките произшествия, тормози извънгабаритните превозвачи. Според тях това е цялостен парадокс, защото ще попречва вноса, износа и преноса на извънгабаритните товари на територията на страната.

Темата коментира русенският предприемач и съпредседател на Националното съдружие на извънгабаритните превозвачи Младен Ганчев.

Подобно решение ще сътвори големи проблеми на бизнеса. Макар извънгабаритните товари да са един стеснен сегмент от транспортния бранш, тъкмо той обслужва огромни вложения – съоръжение за индустриални предприятия, земеделска техника и други

Колчетата в Кресненското дефиле фактически извършват задачата си за управлението на скоростта, изпреварвания и за понижаване на тежките произшествия с жертви, само че попречват извънредно доста извънгабаритните превози в посока Гърция.

„ За момента има едно работещо решение, което е пренасочване на трафика към Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Илинден “, само че целият трафик, всички камиони с широчина над 3,3 м минават през планинските ни курорти. След към месец и половина обаче стартира зимният сезон и тогава към този момент ще сблъскаме трафика леки коли и необятни огромни камиони. Тази права не е планувана за подобен трафик, за извънгабаритни пък въобще не е подобаваща и считам, че това решение, което оказа помощ през лятото, ще утежни доста обстановката през зимните месеци “, разяснява Младен Ганчев, предава

Но до момента в който при Кресна има вид за обход, на пътя Русе-Бяла няма опция. „ Пълен парадокс - това е моят коментар към концепцията да се слагат колчета в правата Русе-Бяла и от Видин към Ботевград. Ако същият модел се копира на тези две прави, това значи на процедура да се блокира над 90 % от вноса, износа и преноса на извънгабаритни товари, защото една доста огромна част от тях са с широчина над 3,3 м.

Това значи, че такива ще могат да бъдат транспортирани само през Ришкия проход, което е цялостен парадокс. Той няма изобщо потенциал да поеме подобен поток извънгабаритни камиони. Отсечката Русе - Бяла обслужва пренос от Дунав мост към Турция, Гърция, Стара Загора, Пловдив и ще би трябвало да спрем да работим по-голямата част от нас. Липсват автомагистралите, градят се с неразбираеми за нас темпове, идващият инструмент – контролът, ние не можем да го използван и какво вършим – забраняваме.

Това е неуместно - вместо да търсим решение  напред, ние минаваме в някакъв забранителен, ограничаващ режим, което е неуместно “, споделя Ганчев.

На Запад казусът е решен, защото рестриктивните мерки се съблюдават – има инфраструктура и има предварителна защита. „ При нас за жалост първото куца, второто явно не е в положение да бъде осъществено с наличните средства и хора, които би трябвало да го осъществят. Ние в един миг в случай че тръгне да се прави някакво половинчато решение,  примерно ниски колчета, това няма да спре джигигите, нито на нас ще ни разрешава да правим обикновено работата си.

За мен с оглед актуалната обстановка преди всичко е предварителната защита. Не да се крием зад храстите и да снимаме колите, а би трябвало полицията да е на пътя и да вдъхва почит “, разяснява още Ганчев.

За страдание Сдружението на извънгабаритните превозвачи има скръбен опит в връзката си с институциите. Правят се срещи с постоянно сменящи се управления на АПИ, пишат се писма, дават се обещания и до такава степен.

„ На нашия отрасъл се гледа малко като на едно доведено дете, никой не прави оценка какъв брой милиони годишно влизат в хазната от такси от превозени товари, за тегло, каква промишленост е това. Самият факт, че в България стотици хора работят като водачи на ескортни коли, а тази активност не предстои на никакво лицензиране, може да ви покаже какво е отношението към нас.

За информация – в Германия се минава съществено образование да станеш водач на ескортен автомобил и там имат права, сходни с тези на полицията, при контролиране на трафика. Тук всичко е пожелателно “, споделя Младен Ганчев.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР